Overview
With the aims of promoting the cooperation among the major university libraries in Guangdong, Hong Kong and Macau, advocating resource building and sharing, enhancing the level and quality of cooperation among these libraries, the Guangdong-Hong Kong-Macau University Library Alliance (GHMULA) was established in June 2017.

To discuss the latest development and share best practices of library consortium among libraries, the GHMULA will hold an international forum on "Inter-regional Library Alliance: Best Practice and Future Development" together with the first annual meeting of the GHMULA on 13 to 14 December 2017, and had invited a number of world-renowned library and information experts to come to Macau to share with us their insights and expertise.

Ms. Margie Jantti, University of Wollongong
Mr. José Augusto Cardoso Bernardes, University of Coimbra
Ms. Dulce Correia, Instituto Politécnico de Leiria
Mr. Rob Van Rennes, Big Ten Academic Alliance
Mr. Eloy Rodrigues, University of Minho
Ms. Tatiana Sanches, Universidade de Lisboa, Instituto de Educação
Ms. Louise Jones, The Chinese University of Hong Kong Library
Prof. Cheng Huanwen, Sun Yat-sen University
Dr. Paul W. T. Poon, University of Macau

Date : 13 - 14 December, 2017
Venue : University of Macau Library
Contact : Ms. Winnie Leung
Agenda :
12 December 2017 (Tuesday)
Time Location
18:00 - 22:00 Guests check-in and conference registration Holiday Inn Macao Cotai Central (Lobby)
13 December 2017 (Wednesday)
Time Location
08:45 Forum begins University of Macau Wu Yee Sun Library (E2) - Ground Floor
09:00 Opening & welcoming
09:20 Rolling-out ceremony of the GHMULA website
09:25 Souvenir presentation
09:30 Group photo taking
Session I: Library Collaboration: the Context
09:45 Presentation topic: Collaboration – the multiplier effect
Speaker: Margie Jantti, Director, Library Services, University of Wollongong & President, CAUL 2015-2017, 2017-2019 (35 minutes)
University of Macau Wu Yee Sun Library (E2) - Ground Floor
10:20 Presentation topic: The University’s Library: the main challenges
Speaker: José Augusto Cardoso Bernardes, Director of the General Library of the University of Coimbra (35 minutes)
10:55 Presentation topic: The networks of cooperation of Libraries: the experience of the Libraries of the Polytechnic of Leiria
Speaker: Dulce Correia, Librarian Director, Instituto Politécnico de Leiria (35 minutes)
11:30 Q&A session I (15 minutes)
12:00 Lunch Fortune Inn at UM (N1)
13:30 Afternoon session of forum begins University of Macau Wu Yee Sun Library (E2) - Ground Floor
Session II: Library Collaboration: the Practical Cases
13:45 Presentation topic: Working better together: library collaboration at the Big Ten Academic Alliance
Speaker: Rob Van Rennes, Assistant Director, Library Initiatives, Big Ten Academic Alliance (35 minutes)
University of Macau Wu Yee Sun Library (E2) - Ground Floor
14:20 Presentation topic: Networking Portuguese academic libraries: past, present and future
Speaker: Eloy Rodrigues, Director Documentation Services, University of Minho (35 minutes)
14:55 Presentation topic: Pathways to cooperation networks: the case of university libraries in Portugal
Speaker: Tatiana Sanches, Head Librarian & Researcher, Universidade de Lisboa, Instituto de Educação (35 minutes)
15:30 Q&A session II (15 minutes)
15:45 Tea break
Session III: Library Collaboration: the Area Reports
16:00 Presentation topic: JULAC: 50 years of academic library collaboration in Hong Kong
Speaker: Louise Jones, University Librarian, Chinese University of Hong Kong (35 minutes)
University of Macau Wu Yee Sun Library (E2) - Ground Floor
16:35 Presentation topic: Retrospect and prospect of the cooperation of academic libraries among Guangdong
Speaker: Prof Cheng Huanwen, Professor and University Librarian, Sun Yat-sen University Library (35 minutes)
17:10 Presentation topic: The Story of MALA: Genesis, Development, and Synergy
Speaker: Dr Paul W.T. Poon, University Librarian, University of Macau (35 minutes)
17:45 Q&A session III (15 minutes)
18:00 End of forum
19:00 Dinner Sands Cotai Central
14 December 2017 (Thursday)
Time Location
09:30 Meeting of GHMULA member libraries University of Macau Wu Yee Sun Library (E2) - Ground Floor
09:30 Macau cultural tour for overseas speakers
12:30 Lunch Fortune Palace, Pousada Marina Infante Hotel
13:30 Back to hotel (End of meeting)